Food trucki

Food trucki

Ostatnim hitem w dużych miastach są food trucki, czyli samochody dostawcze, które są przerobione na jeżdżące bary. Powstało wiele różnych marek oferujących hamburgery, tosty, kanapki, czy dania z kurczaka. Na czym polega fenomen food trucków?
Przede wszystkim na ich mobilności. Dostaną się w miejsca, w których nie ma zaplecza gastronomicznego, czyli np. na koncerty plenerowe, w pobliże pubów nad rzeką, lub jeziorem, czy część miasta, która nie ma swojego nocnego życia. Food trucki nie mogą zaimponować gościom ekskluzywnym wnętrzem lokalu, stawiają wiec na dobra kuchnię. Jedzie z food trucków z reguły zatem jest bardzo smaczne, a do tego często zdrowe. Hamburgery robione są w trybie slow food – mięso opiekane jest na ruszcie, a nie smażone.
Food trucki przybyły do nas z Zachodu, więc jak to zawsze na nowinkę, nastała na nie moda. Obecnie większość imprez odbywających się w plenerze nie obędzie się bez chociaż jednego z nich. Są popularne do tego stopnia, że pojawiają się w porze lunchu nawet w okolicach dużych biurowców. Wiele pracowników z przyjemnością korzysta z oferty food trucków, dla odmiany od rutyny zakładowej jadłodajni, czy tych samych fast-foodowych potraw zamawianych przez telefon, lub Internet. Przy korporacjach dostawczaki wystawiają nawet plastikowe stoliki i krzesełka dla swoich klientów. Jest to sprytny pomysł – o ile na imprezie keczup na koszuli to nic strasznego, o tyle w pracy każdy chce wyglądać profesjonalnie. Wygodne spożycie posiłku gwarantuje brak plam na odzieży.